szigetelt ház

 Számtalan helyen megírták már, hogyan kell szigetelni, hogy takarékos legyen a házunk, és hogy milyen fűtésrendszerek olcsók. Persze ezek fontos kérdések, de abban, hogy most (nem öt-tíz év múlva, amire a beruházás megtérül) hogy spóroljunk, nem segítenek. No meg ilyentájt már nem is ajánlott nagy felújításba vágni.

Összegyűjtöttem egy listát azokról a dolgokról, amiket viszont akár ma este is megtehetünk a fűtésszámlánk csökkentése érdekében:

  • Éjszakára vegyük minimumra azoknak a helyiségeknek a fűtését, ahol nem alszunk. Hétköznap napközben sem kell őket 16-18 foknál melegebben tartani, így rengeteget spórolhatunk a fűtéssel - és észre se vesszük.
  • Az utolsó reklám alatt tekerjük le a fűtést - azaz használjuk ki a szoba hőkapacitását. Ha tudom, hogy tízkor elmegyek fürödni és utána nem megyek vissza a nappaliba, akkor kilenc után már felesleges fűteni.
  • Szellőztessünk ki gyorsan! Öt perc kereszthuzat elég, hogy a levegő kicserélődjön, de így a falak nem hűlnek ki, azaz nem kell őket újra felfűteni.
  • Eresszük le a redőnyt! Nem csak a fényt tartja kinn, de hőszigetelő is (főleg ha modern alumínium, de a műanyag is számít).
  • Húzzuk be a függönyöket, de ne takarjuk el vele a fűtőtestet! A függönyök is szigetelnek (képzeljük el magunkon a sötétítőt mint pulcsit, számítana ugye?).
  • letekert fűtéshővesztő ablak

Ezek mellett még rengeteg lehetőség van a fűtésszámlánk csökkentésére. Holnap jelentkezem egy teljesebb listával, amiben kissé talán munkaigényesebb, de hatékonyabb tippeket találtok majd.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolasitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr703394952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása