Miért éppen a könyvtár?

2011.12.14. 14:01

Ülök a könyvtárban. Velem szemben ül egy lány, tanul. A szomszéd asztalnál ülő fiú a huszadik századi olasz irodalomról olvas. Mellette egy férfi a laptopján dolgozik. Csend van, csak a légkondicionáló zümmögését, és a laptopok billentyűinek halk kattogását hallani. Körülöttünk dúsan faragott könyvespolcok, egészen a galériáig érnek. A galérián is könyvespolcok állnak körben, egészen a plafonig. Az olajzöld asztalokon bronz olvasólámpák. Idilli kép, nyugtatja tépett idegeimet. Néha kimondottan terápiás céllal látogatok ide.

FSZEK Bölcseleti olvasó

Sajnos tudom, hogy kevesen vagyunk így ezzel. Sokszor felmerül bennem a kérdés: miért? Több magyarázatot is találtam erre, de valójában mind igen gyenge lábakon áll.

Sokan nem szeretnek olvasni. Megértem, annak ellenére, hogy én szeretek, van hogy nincs hozzá kedvem. Ilyenkor fogom a laptopot, és egyszerűen a könyvtári wifiről netezem. Ugyanaz, mint otthon. Csak éppen ha felnézek, a könyveket látom, eszembe sem jut, hogy be kéne tenni a gépbe mosnivalót, és jaj, gyorsan ki is kéne porszívózni. Azt majd megcsinálom később, megvár.

Sokan úgy gondolják, drága. Tény, hogy vannak drága szolgáltatások, de az is tény, hogy ha csak beülne az ember olvasni, az teljesen ingyen van. Hoppá, spórolás. Bármilyen könyvet veszünk, még ha antikváriumban is, nem lesz ingyen. Érdemes hát kihasználni ezt a lehetőséget.

Mások úgy gondolják, nincs rá idejük. De őszintén: tényleg nincs egy héten egy óránk, amit erre fordíthatunk?

Egy könyvtár a művelődés és a szórakozás helyszíne lehet. Érdemes kihasználni a lehetőségeket. Ha pedig szeretjük a szép tereket, érdemes ellátogatni a jó állapotú régi, valamint az építészetileg izgalmas új könyvtárakba. Gyönyörű a Wenckheim-palota, ami a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárnak nyújt otthont. Ide ingyenes regisztrációs jegy váltásával léphetünk be, mindenképpen érdemes felmenni az olvasótermekbe, amit a régi könyvtárból, szalonokból és báltermekből alakítottak ki. Ha már ide elmentünk, akkor érdemes megnézni a Zenei Gyűjteményt is, ami néhány lépésnyire van, és még regisztrációs jegyet sem kell váltani. Kisebb a forgalom, ezért olvasásra, tanulásra talán még jobb hely az Egyetemi Könyvtár, ide is ingyenes a regisztrációs jegy. De nem csak Budapesten találunk gyönyörű könyvtárakat. Ha Pécs felé járunk, kihagyhatatlan a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, amit alig egy éve nyitottak meg, és a kortárs építészet egyik gyöngyszeme (szerintem legalábbis). Szegeden a SZTE Klebelsberg Könyvtárat érdemes meglátogatni, már csak a hatalmas állománya miatt is. Nem ingyenes, viszont feltétlen említésre méltó az Országos Széchényi Könyvtár, itt minden magyar könyvet megtalálunk. Szerintem belsőépítészetileg is érdekes: a szocreál stílust az ember automatikusan valami szürke, lepusztult kockaépülettel azonosítja. A könyvtár bejárása után azonban ezt mindenképpen újra kell gondolnunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolasitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr703463048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása