Az otthoni kenyérsütés az elmúlt években egyre nagyobb divat lett. Egy olyan divat, amit érdemes követni. Hiszen az otthon sütött kenyérben nincsenek olyan állományjavítók, ízfokozók és illatosítók, mint a boltiban. Emellett pénzt spórolhatunk vele!
50 dkg liszt | 70 Ft |
1 tk cukor | 5 Ft |
1 kk só | 1 Ft |
60 ml olaj | 25 Ft |
250 ml víz | 3 Ft |
1/2 élesztő | 25 Ft |
a kenyérsütőgép energiaköltsége | ~30 Ft |
Összesen: | ~150 Ft |
1 kg kenyér így kevesebb mint 200 Ft-ból kijön, mivel ugyanazon a programon lehet készíteni, tehát az energiaköltség nem emelkedik.
No de hol lehet ezzel spórolni? Jogos a kérdés, ennyiért ugyanis már sok helyen lehet kapni kenyeret, ha nem is valami jó minőségűt.
A titok nyitja a raktározásban rejlik. Míg a kész kenyér szavatossági ideje erősen korlátozott, az összetevők lényegében korlátlan ideig tárolhatók (az élesztőt kivéve). Így megtehetjük, hogy amikor akcióban van a liszt, akár 40 kilót megveszünk előre. Illetve ilyen tételnél már érdemes egy malommal felvenni a kapcsolatot: helyben jóval olcsóbban megkaphatjuk a lisztet.
Ugyanígy természetesen a többi összetevőből is érdemes spájzolni. Így még 20-30%-ot könnyedén spórolhatunk a kenyér árából.
Természetesen kenyérsütőt sem muszáj használni: az összetevők kézzel megdagasztva, kelesztve, sütőben megsütve is kenyeret eredményeznek. Bár a dagasztás nehéz munka, ezért a kenyérsütőgépen nem érdemes spórolni. Különösen, ha nagy a család: a kenyérsütő gép ára nagyjából 150 kenyér megsütése után térül meg. Ahol naponta elfogy egy kenyér, ott ez alig fél év. Utána már csak hasznot termel.
Tipp: kenyérsütő gépeket 10-50 ezer közötti áron lehet venni. Ezek közül a legolcsóbb is tudja, amire szükségünk van (kenyeret sütni). Ha a spórolás a cél, akkor érdemes tehát ezt választani.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.