Süssünk kenyeret!

Címkék: tipp kenyér recept házimunka

2011.08.03. 10:00

 Az otthoni kenyérsütés az elmúlt években egyre nagyobb divat lett. Egy olyan divat, amit érdemes követni. Hiszen az otthon sütött kenyérben nincsenek olyan állományjavítók, ízfokozók és illatosítók, mint a boltiban. Emellett pénzt spórolhatunk vele!

Alap 750g-os kenyér receptje és ára
50 dkg liszt70 Ft
1 tk cukor5 Ft
1 kk só1 Ft
60 ml olaj25 Ft
250 ml víz3 Ft
1/2 élesztő25 Ft
a kenyérsütőgép energiaköltsége~30 Ft
Összesen:~150 Ft

 

1 kg kenyér így kevesebb mint 200 Ft-ból kijön, mivel ugyanazon a programon lehet készíteni, tehát az energiaköltség nem emelkedik.

No de hol lehet ezzel spórolni? Jogos a kérdés, ennyiért ugyanis már sok helyen lehet kapni kenyeret, ha nem is valami jó minőségűt.
A titok nyitja a raktározásban rejlik. Míg a kész kenyér szavatossági ideje erősen korlátozott, az összetevők lényegében korlátlan ideig tárolhatók (az élesztőt kivéve). Így megtehetjük, hogy amikor akcióban van a liszt, akár 40 kilót megveszünk előre. Illetve ilyen tételnél már érdemes egy malommal felvenni a kapcsolatot: helyben jóval olcsóbban megkaphatjuk a lisztet.
Ugyanígy természetesen a többi összetevőből is érdemes spájzolni. Így még 20-30%-ot könnyedén spórolhatunk a kenyér árából.

Természetesen kenyérsütőt sem muszáj használni: az összetevők kézzel megdagasztva, kelesztve, sütőben megsütve is kenyeret eredményeznek. Bár a dagasztás nehéz munka, ezért a kenyérsütőgépen nem érdemes spórolni. Különösen, ha nagy a család: a kenyérsütő gép ára nagyjából 150 kenyér megsütése után térül meg. Ahol naponta elfogy egy kenyér, ott ez alig fél év. Utána már csak hasznot termel.

Tipp: kenyérsütő gépeket 10-50 ezer közötti áron lehet venni. Ezek közül a legolcsóbb is tudja, amire szükségünk van (kenyeret sütni). Ha a spórolás a cél, akkor érdemes tehát ezt választani.

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolasitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr453120243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása