Hagymás finomságok

Címkék: recept hagyma

2011.10.18. 13:12

Írtam már egy posztot a hagymáról, de úgy érzem, ennél többet is megér a téma. A vöröshagyma manapság méltatlanul mellőzött zöldség. Teszünk belőle a pörkölt alá, belefőzzük a húslevesbe, de kimondottan hagymás ételt kevesen eszünk. Ezen - különösen hó vége felé - érdemes változtatni. Lényegesen jobb ízzel eszi meg az ember a francia hagymalevest pirított zsemlekockákkal, mint a sajtos tésztát. Tudom, kipróbáltam :)
Lássuk tehát a recepteket!

Francia hagymaleves hóvégi módra
Vágjunk apró kockára fejenként két fej hagymát, és kis lángon, megsózva, olajon pároljuk meg. Akár egy kis vizet is önthetünk mellé, nehogy odakapjon.
Amikor átpárolódott a hagyma, vegyük le a tűzről és keverjünk bele minden két hagymához kb. egy evőkanál lisztet. Vastag fenekű edényben azonnal megbarnul, vékonyabban egy kicsit érdemes pirítani. De tényleg csak egy kicsit.
Ezután öntsük fel vízzel a levesünket, fűszerezzük borssal, szerecsendióval, és főzzük össze. Végül turmixoljuk le (ügyesebb háziasszonyok elvileg meg tudják oldani, hogy pont szétfőjön a hagyma, és ne legyen csomós a liszt, nekem eddig sajnos még nem sikerült, de a botmixer megoldja a problémát).
Szárazon pirított kenyérkockákkal tálaljuk. Itt lehet elsütni a maradék szikkadt kenyeret.
A leves költsége kb. 20-30 forint fejenként. Jól elkészítve viszont egyszerűen isteni, legutóbb vendégvárónak is elsütöttem és sikere volt.

Töltött vöröshagyma

A megtisztított hagymákat főzzük meg sós vízben, majd vágjuk le a tetejüket és kanállal szedjük ki a belsejüket. Töltsük meg őket tetszés szerinti töltelékkel és sütőben süssük 15-20 percig.
Töltelék lehet például túró zöldfűszerekkel (petrezselyem, bazsalikom, lestyán, csombor), vagy maradék krumplipüré sonkakockákkal. A tetejükre pedig sajt.
Ez már kevésbé hóvégi étel, igazából csak akkor az, ha a maradékot kreatívan elsütjük benne.

Vöröshagymamártás
Főtt húsok mellé ideális. Hasonlóan készül, mint a hagymaleves, csak elég 2-3 fej hagymát megpárolni, liszttel besűríteni. Felönteni a húslével érdemes, természetesen itt elég csak 3-4 dl. A fűszerezését meg lehet bolondítani babérlevéllel és egyéb fűszerekkel is, amik az adott húshoz passzolnak. Baromfihoz a kakukkfű, sertéshez a majoranna, marhához a rozmaring illik. Végül tejszínnel (vagy tejföllel) turmixoljuk össze a mártást.

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolasitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr73311609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása